Harlinger apotheken

3 redenen waarom yoga goed voor je is

Geplaatst op

Als je een gepassioneerd yogabeoefenaar bent, heb je waarschijnlijk de voordelen van yoga al opgemerkt. Misschien slaap je beter, word je minder vaak verkouden of voel je je gewoon wat meer ontspannen en op je gemak. Maar als je ooit geprobeerd hebt om een nieuweling te vertellen over de voordelen van yoga, zul je misschien merken dat een uitleg als: “Het verhoogt de stroom van prana” of: “Het brengt energie omhoog in je ruggengraat” aan dovemans of sceptische oren gericht is. Yoga heeft wel veel voordelen voor onze lichaam en geest, hieronder lees je er meer over. 

  1. Verbetert je bloedsomloop

Tijdens je yogaoefeningen op je yoga mat laat je je bloed stromen, door de ontspanningsoefeningen. Daarnaast brengt yoga meer zuurstof naar je cellen, waardoor je beter gaat functioneren. Doordat je veel draaioefeningen doet stroomt er zuurstofrijk bloed naar alle delen van het lichaam. Wanneer je de hoofdstand, handstand en/of schouderstand doet stroomt het bloed vanuit je benen weer terug naar het hart, waardoor je longen weer ‘vers’ zuurstof kunnen produceren. Omgekeerde bewegingen helpen zwellingen in je benen door hart- of nierproblemen te verminderen. 

  1. Beschermt je wervelkolom 

Wervelschijven, de schokdempers tussen de wervels die hernia’s en de zenuwen kunnen beknellen – houden van beweging. Dat is de enige manier waarop ze aan hun voedingsstoffen komen. Als je een goed uitgebalanceerde asana-oefening hebt met veel achteroverbuigingen, vooroverbuigingen en draaiingen, help je je tussenwervelschijven soepel te houden. Flexibiliteit op lange termijn is een bekend voordeel van yoga, maar het blijft vooral relevant voor de gezondheid van de wervelkolom.

  1. Verbetert je flexibiliteit 

Een verbeterde flexibiliteit is een van de eerste en meest voor de hand liggende voordelen van yoga. Tijdens je eerste les, zul je waarschijnlijk niet in staat zijn om je tenen aan te raken, laat staan een backbend te doen. Maar als je volhoudt, zul je merken dat je geleidelijk losser wordt, en uiteindelijk zullen schijnbaar onmogelijke houdingen mogelijk worden. Je zult ook merken dat pijntjes en kwaaltjes beginnen te verdwijnen. Dat is geen toeval. Strakke heupen kunnen het kniegewricht overbelasten door een onjuiste uitlijning van het dijbeen en de scheenbenen. Strakke hamstrings kunnen leiden tot een afplatting van de lendenwervelkolom, wat rugpijn kan veroorzaken. En inflexibiliteit in spieren en bindweefsel, zoals fascia en ligamenten, kan een slechte houding veroorzaken.

Gerelateerde berichten

Houtgeuren zijn populair en dit is waarom

Houtachtige geuren staan bekend om hun diepe, rijke aroma’s die zowel kalmerend als aards zijn. Etherische oliën van bomen worden veel...

Lees meer

Over ons

Bij Harlingerapotheken.nl staan we klaar om jouw gezondheid en welzijn te ondersteunen. Ons toegewijde team van bloggers biedt interessante content op dit gebied. We streven ernaar om jou de beste service te bieden, elke keer weer. Welkom bij Harlingerapotheken.nl!

Contactgegevens

Via info @harlingerapotheken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden