Harlinger apotheken

Ben je zwanger? Ga dan snel naar je tandarts!

Geplaatst op

De meeste zwangere vrouwen weten dat ze geen alcohol en sigaretten moeten gebruiken en evenwichtig moeten eten om de baby gezond te houden. Nu, zeggen onderzoekers, moeten ze zorgvuldige zorg voor hun tanden en tandvlees aan die lijst toevoegen. Een nieuwe studie toont aan dat vrouwen met ernstige tandvleesaandoeningen een veel grotere kans hebben om vroegtijdig te bevallen. Daarom is het erg belangrijk dat ze tijdens hun zwangerschap regelmatig op controle gaan bij hun tandarts

De resultaten

Hoewel de resultaten nog voorlopig zijn, raden de onderzoekers zwangere vrouwen nu al aan om door hun tandarts op deze aandoening te worden gescreend en om bij vrouwen met parodontitis de ruimte tussen hun tanden en tandvlees door hun tandarts zorgvuldig te laten reinigen en ontsmetten. Te vroeg geboren baby’s lopen een dramatisch verhoogd risico op hersenverlamming, visuele problemen en andere aandoeningen en zijn goed voor meer dan de helft van alle kosten voor gezondheidszorg bij pasgeborenen. En van één op de vier vrouwen die te vroeg bevallen, zijn geen risicofactoren bekend, zegt een onderzoeker.

Andere studies

Eerdere studies hebben aangetoond dat zwangere vrouwen met tandvleesaandoeningen tot zeven keer meer kans hebben op een te vroeg geboren baby met een laag geboortegewicht. Door nu meer dan 700 gezonde zwangere vrouwen te volgen die niet dronken, rookten of genitale of urineweginfecties hadden – allemaal risicofactoren voor vroeggeboorte – hebben onderzoekers ontdekt dat het risico op vroeggeboorte het hoogst is bij vrouwen met de meest ernstige vorm van de aandoening. Dit type, gegeneraliseerde tandvleesaandoening genoemd, tast meer dan 30% van de mond aan. Vrouwen met dit type aandoening hebben een acht keer hoger risico op vroeggeboorte dan vrouwen zonder parodontale aandoening.

Hoe werkt de infectie?

Parodontale aandoeningen beginnen met tandplak, dat de tanden bedekt met een laagje bacteriën. Ongeveer 22% van de zwangere vrouwen heeft parodontitis, die optreedt wanneer een bacteriële infectie tussen de tanden en het tandvlees loskomt en het tandvlees scheidt van zijn ligplaatsen. Dat creëert een holte waar meer bacteriën kunnen groeien. Als de infectie niet wordt behandeld, kan ze uit de hand lopen en tot tandverlies leiden. De infecties vereisen ook dat het lichaam een grote strijd levert, aangezien het oppervlak van dergelijke infecties zo groot kan zijn als de palm van een hand. Het is de reactie van het lichaam op de infectie die een zwangerschap kan afbreken. Als reactie op een bacteriële aanval produceert het lichaam moleculen die cytokinen en prostaglandinen worden genoemd en die het lichaam helpen om de binnendringende insecten te bestrijden. Maar diezelfde moleculen kunnen de baarmoeder ook vertellen dat het tijd is om te bevallen.

Gerelateerde berichten

Houtgeuren zijn populair en dit is waarom

Houtachtige geuren staan bekend om hun diepe, rijke aroma’s die zowel kalmerend als aards zijn. Etherische oliën van bomen worden veel...

Lees meer

Over ons

Bij Harlingerapotheken.nl staan we klaar om jouw gezondheid en welzijn te ondersteunen. Ons toegewijde team van bloggers biedt interessante content op dit gebied. We streven ernaar om jou de beste service te bieden, elke keer weer. Welkom bij Harlingerapotheken.nl!

Contactgegevens

Via info @harlingerapotheken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden