Harlinger apotheken

ERP-software voor de maakindustrie

Geplaatst op

Veel bedrijven in de maakindustrie schuwen het om met hun ERP-software naar de cloud te gaan. Dit model biedt vele voordelen. 

Momenteel verplaatsen veel bedrijven onderdelen en al hun ERP-software naar de cloud. Grote ERP-providers hebben onlangs aangekondigd dat ze hun producten in de toekomst alleen in de cloud zullen aanbieden. Maar cloud computing in de maakindustrie is een model dat met scepsis wordt ontvangen. Het uitbesteden van gevoelige productiegegevens en jezelf afhankelijk maken van internet lijkt op het eerste gezicht nogal vreemd. 

Op dit moment willen we ingaan op de mogelijkheden van ERP-software uit de cloud voor de maakindustrie en, naast de algemene ERP betekenis, ook de mogelijkheden van de cloud voor de maakindustrie laten zien.

ERP-software voor de maakindustrie 

De maakindustrie heeft zijn eigen eisen aan ERP-software. Om haar eigen processen te dekken, zijn verregaande functies nodig die niet alleen de productieprocessen weerspiegelen, maar ook alle processen die daarvoor nodig zijn. Van goederenbeheer tot logistiek tot personeelsbeheer, de ERP-software moet rekening kunnen houden met alle factoren. 

Alle data stroomt samen in een centrale database en maakt zo het mogelijk om het gehele waardecreatieproces holistisch in kaart te brengen. Een ERP software bestaat uit modules. Elke module heeft tal van functies die alledaagse processen ondersteunen en op veel plaatsen automatiseren.

De mogelijkheden die ERP-software in petto heeft voor de maakindustrie zijn uiterst complex. Sensoren in de productie-installaties kunnen bijvoorbeeld informatie geven over hun prestaties en de staat van hun onderdelen. De verzamelde gegevens maken vervolgens aanzienlijk slimmer onderhoud en onderhoud van de machines mogelijk, die niet gebaseerd zijn op cycli, maar op werkelijke slijtagegegevens. 

Materiaalinkoop in combinatie met de gegevens van magazijnbeheer en de verwachte productiehoeveelheden zorgt ook voor consistente en aanzienlijk slankere processen in inkoop en materiaalplanning. Dit biedt uiteindelijk verlichting in het magazijn en maakt vastgebonden kapitaal vrij. 

De ERP-software biedt ook verschillende ondersteunende functies voor projectmanagement. Op deze manier kunnen verschillende historische gegevens al worden gebruikt tijdens de projectplanning, wat de voorbereiding van een offerte aanzienlijk vereenvoudigt. Alle voorraden worden ook automatisch gecontroleerd en overeenkomstige orders voor de betreffende order worden gestart. 

ERP-software uit de cloud

Traditioneel wordt ERP-software geïmplementeerd op de interne servers. Hier worden alle gegevens gecentraliseerd, verwerkt en opgeslagen. Vooral bij maakindustrie software moet er dagelijks talloze data worden verwerkt, wat enorme reken- en opslagkracht van de servers vereist.

Daarentegen heeft het cloudmodel zich de afgelopen jaren gevestigd. Hier wordt de software toegankelijk gemaakt via internet. Bedrijven boeken licenties en kunnen de software eenvoudig online gebruiken. Eigen servers zijn dus verouderd, omdat de gegevens worden opgeslagen op de servers van de cloudprovider. 

Dit is vaak het probleem voor de maakindustrie. Het extern opslaan van gevoelige gegevens uit de productie is voor veel bedrijven uit den boze. Bovendien is afhankelijkheid van internet een ander probleem. Als de verbinding mislukt, loopt het hele productieproces vast. Dat is tenminste de theorie. In de praktijk biedt de markt hiervoor ook slimme oplossingen. 

Voordelen van de cloud voor de maakindustrie

Aan de ene kant is er de mogelijkheid om slechts enkele delen van uw eigen bedrijfsgebied naar de cloud te verplaatsen en andere gevoeligere processen via lokale servers te laten verlopen. De software maakt het vervolgens mogelijk om gegevens uit de cloud lokaal te gebruiken, terwijl de lokaal opgeslagen gegevens de cloud niet bereiken. 

Het is ook mogelijk om de ERP-software in een private cloud te bedienen. Dit model bepaalt dat alleen gegevens van een bedrijf worden verwerkt en opgeslagen in een gesloten cloud. In tegenstelling tot een openbare cloud, die door meerdere gebruikers wordt gebruikt. 

De voordelen van de cloud zijn duidelijk. Veel taken met betrekking tot het onderhoud van software en hardware kunnen worden uitbesteed. Vooral bedrijven met weinig IT-expertise in hun eigen gelederen profiteren hier enorm van. Hetzelfde geldt voor gegevensbescherming. Cloudproviders stellen meestal aanzienlijk hogere normen als het gaat om gegevensbescherming dan individuele bedrijven zouden kunnen. De bedenkingen over de cloud in de maakindustrie zijn daarom op veel vlakken achterhaald. Met uitgebreide ERP consultancy kunnen bedrijven achterhalen of de cloud geschikt is als hostingmodel voor hen of dat de klassieke on-premises variant beter bij hen past.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij Harlingerapotheken.nl staan we klaar om jouw gezondheid en welzijn te ondersteunen. Ons toegewijde team van bloggers biedt interessante content op dit gebied. We streven ernaar om jou de beste service te bieden, elke keer weer. Welkom bij Harlingerapotheken.nl!

Contactgegevens

Via info @harlingerapotheken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden