Harlinger apotheken

Is fluoride goed voor tanden en botten?

Geplaatst op

Het drinken van flessenwater mag dan wel trendy zijn, maar een nieuwe studie toont aan dat, ondanks de smaak, het spul rechtstreeks uit de kraan misschien beter is voor je botten. Onderzoekers ontdekten dat het drinken van gefluorideerd kraanwater de botdichtheid bij vrouwen licht verbeterde en hun risico op heup- en ruggengraatfracturen verminderde. Maar de studie vond wel een toename van polsfracturen bij vrouwen die gefluorideerd water dronken – een feit dat fluorideringsexperts ernstig zorgen baart.

Het onderzoek

Een studie bij meer dan 7.000 vrouwen — allen minstens 65 jaar oud — toonde aan dat waterfluoridering het risico op breuken aan zowel heup als wervelkolom bij oudere vrouwen lichtjes verminderde. Dit is de eerste uitgebreide studie over dit onderwerp. Over een verhoogd risico op fracturen wordt al heel lang gediscussieerd. En het is waar dat als je zeer, zeer hoge doses fluoride hebt, je meer breuken krijgt.  Veel soorten gebotteld water – met uitzondering van gedestilleerd water – kunnen fluoride bevatten. Veel hebben fluoride in zich; zelfs natuurlijk bronwater kan fluoride bevatten. Het gehalte kan heel laag zijn, maar er zit fluoride in.

Andere invalshoek

Maar een expert zegt dat hij er niet van overtuigd is dat het drinken van gefluorideerd water leidt tot sterkere botten. Hij denkt dat het een erg optimistische veronderstelling is dat omdat fluoride goed is voor je tanden, het ook goed is voor je botten. De gevonden aantallen polsbreuken waren niet onaanzienlijk. Deze toename van het aantal polsfracturen is een enorme rode vlag. Fluoride verhoogt inderdaad de botmineraaldichtheid, tot op zekere hoogte — maar hoge doses maken botten brozer. We weten veel over de biologische mechanismen die dit laten gebeuren. Dus hoeveel gefluorideerd water je drinkt maakt wel degelijk een verschil. Bedenk dat 50% van alle fluoride die je binnenkrijgt in je botten terechtkomt. Het is echt een no-brainer. Als je fluoride wilt, poets het dan op je tanden en spuug het uit. Wat je niet moet doen is het spul inslikken. Het ergste wat mensen kunnen doen is dit spul inslikken en zichzelf schade toebrengen. Het is cumulatief over je hele leven.

Nog een andere invalshoek

Maar een redactioneel artikel dat samen met de studie werd gepubliceerd zegt dat waterfluoridering een antwoord kan zijn op osteoporose, een groot volksgezondheidsprobleem. Er lijkt redelijk sterk bewijs te zijn dat een optimale hoeveelheid fluoride in drinkwater — hetzij toegevoegd of van nature voorkomend — het risico op osteoporotische breuken bij ouderen niet verhoogt. Fluoride lijkt het enige geneesmiddel te zijn dat in staat is de botmineraaldichtheid te verhogen.

Omdat de studieresultaten echter tegenstrijdig zijn, blijft de werkelijke waarde van de toename in botmineraaldichtheid twijfelachtig. Tegenstrijdige resultaten kunnen worden veroorzaakt door vertekeningen in onderzoeken, door de noodzaak van calciumsupplementen naast fluoride, en door het feit dat hoge doses fluoride schadelijk kunnen zijn en lage doses heilzaam.
Wil je graag meer informatie over dit onderwerp? Vraag het dan na bij je tandarts bij je eerstvolgende bezoek.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij Harlingerapotheken.nl staan we klaar om jouw gezondheid en welzijn te ondersteunen. Ons toegewijde team van bloggers biedt interessante content op dit gebied. We streven ernaar om jou de beste service te bieden, elke keer weer. Welkom bij Harlingerapotheken.nl!

Contactgegevens

Via info @harlingerapotheken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden