Harlinger apotheken

Medische marihuana en kanker

Geplaatst op

Marihuana is afkomstig van de toppen en bladeren van de cannabisplant, die al eeuwenlang wordt gebruikt als onderdeel van kruidenremedies voor vele ziekten. Cannabis is in veel landen bij wet verboden, maar het gebruik van medische marihuana is in sommige landen legaal. Sommige studies hebben aangetoond dat het zou kunnen helpen bij het verlichten van sommige symptomen en bijwerkingen van de behandeling van kanker.

Steun het onderzoek naar kanker en doneer aan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Wat is medische marihuana?

Marihuana bevat bestanddelen die cannabinoïden worden genoemd en die op het lichaam een drug achtige werking kunnen hebben. De twee meest actieve en meest bestudeerde zijn delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). THC veroorzaakt het “high”-gevoel van marihuana. Het kan ook pijn, misselijkheid en ontstekingen helpen verlichten. CBD kan pijn, ontstekingen en angst verlichten zonder de “high” te veroorzaken.

Hoe het kanker kan helpen

Studies hebben gekeken naar de mogelijke voordelen die medische marihuana kan hebben op symptomen van kanker en de bijwerkingen van de behandeling.

Misselijkheid en overgeven

Een paar kleine studies hebben aangetoond dat het roken van marihuana deze bijwerkingen van chemotherapie kan verlichten. De FDA heeft ook dronabinol (Marinol, Syndros) en nabilone (Cesamet) goedgekeurd, door de mens geproduceerde cannabinoïden, om deze symptomen te behandelen wanneer andere medicijnen tegen misselijkheid niet werken.

Pijn

Sommige studies hebben uitgewezen dat gerookte marihuana aan kanker gerelateerde pijn kan verlichten. Het bindt zich aan cannabinoïde receptoren in de hersenen en andere delen van het lichaam. Marihuana kan ook ontstekingen verlichten, wat ook kan helpen tegen pijn.

Zenuwpijn

Neuropathie is zwakte, gevoelloosheid of pijn veroorzaakt door zenuwbeschadiging. Dit kan het gevolg zijn van chemotherapie of andere kankerbehandelingen. Enkele studies hebben aangetoond dat het roken van marihuana kan helpen bij deze specifieke vorm van zenuwpijn.

Eetlust en gewichtsverlies

Dronabinol is door de FDA goedgekeurd voor verlies van eetlust bij mensen met AIDS, maar niet specifiek voor kanker. Er zijn enkele kleine onderzoeken die aantonen dat marihuana ook kan helpen de eetlust van mensen met kanker te verbeteren.

Gerelateerde berichten

Houtgeuren zijn populair en dit is waarom

Houtachtige geuren staan bekend om hun diepe, rijke aroma’s die zowel kalmerend als aards zijn. Etherische oliën van bomen worden veel...

Lees meer

Over ons

Bij Harlingerapotheken.nl staan we klaar om jouw gezondheid en welzijn te ondersteunen. Ons toegewijde team van bloggers biedt interessante content op dit gebied. We streven ernaar om jou de beste service te bieden, elke keer weer. Welkom bij Harlingerapotheken.nl!

Contactgegevens

Via info @harlingerapotheken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden