Harlinger apotheken

Praten en luisteren met kinderen

Geplaatst op

Praten en luisteren naar kinderen doet veel belangrijke dingen. Het verbetert je band met hen, en moedigt hen aan naar je te luisteren. Het helpt hen relaties aan te gaan en eigenwaarde op te bouwen. Praten en luisteren kan (zoals zoveel dingen) slecht of heel goed gaan. En net als alle andere vaardigheden, word je beter met oefening. Dit kun je bijvoorbeeld oefenen bij logopediepraktijk Almelo.

Goede communicatie met kinderen gaat over:

  • Ze aanmoedigen om met je te praten, en luisteren zodat ze je kunnen vertellen hoe ze zich voelen
  • Echt kunnen luisteren en op een gevoelige manier reageren op allerlei dingen – niet alleen leuke dingen of goed nieuws, maar ook boosheid, verlegenheid, verdriet of angst
  • Zich niet alleen op woorden maar ook op lichaamstaal en handelingen te richten en non-verbale vormen van communicatie te interpreteren.

Wist je dat?

Sommige kinderen hebben veel aanmoediging en positieve feedback nodig om te beginnen praten. Anderen zullen wanhopig met je willen praten als je met iets anders bezig bent. Dit kan betekenen dat je moet stoppen met wat je aan het doen bent en moet luisteren.

Tips voor praten en luisteren

  • Maak tijd vrij om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren.
  • Luister naar je kinderen als ze willen praten, sterke gevoelens hebben of een probleem hebben.
  • Sta open om over allerlei gevoelens te praten, zoals boosheid, vreugde, frustratie, angst en bezorgdheid. Praten over boosheid is echter iets anders dan boos worden. Het verschil leren zien is een belangrijke stap voor een kind dat leert communiceren.
  • Als je met je kind praat, probeer je dan te herinneren hoe het was toen je een kind was en hoe je je over het algemeen aangetrokken voelde tot de mensen die echt naar je luisterden. Kinderen denken immers anders dan volwassenen. Er zijn veel dingen die ze niet weten en veel dingen waar ze geen woorden voor hebben om over te praten.
  • Laat je kind uitpraten en reageer dan. Als je luistert, probeer je kind dan niet te onderbreken of woorden in de mond te leggen – zelfs niet als je kind iets belachelijks of verkeerds zegt of moeite heeft om de woorden te vinden. Kinderen waarderen dit net zo goed als volwassenen!

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij Harlingerapotheken.nl staan we klaar om jouw gezondheid en welzijn te ondersteunen. Ons toegewijde team van bloggers biedt interessante content op dit gebied. We streven ernaar om jou de beste service te bieden, elke keer weer. Welkom bij Harlingerapotheken.nl!

Contactgegevens

Via info @harlingerapotheken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden