Harlinger apotheken

Verhogen tandvleesproblemen kans op kanker bij oudere vrouwen?

Geplaatst op

Een nieuwe studie legt een verband tussen tandvleesaandoeningen en een verhoogd risico op verschillende soorten kanker bij postmenopauzale vrouwen, zelfs bij vrouwen die nooit hebben gerookt.

Let op: het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de staat waarin je gebit en je mond verkeert. Zorg er dus voor dat je voor je periodieke controle langsgaat bij je tandarts en regelmatig een bezoek brengt aan de mondhygiënist

14 % hoger risico

Zogenaamde parodontale aandoeningen waren gekoppeld aan een 14 procent hoger risico op het ontwikkelen van elk type kanker, vonden de onderzoekers. Maar het grootste risico was voor slokdarmkanker, dat meer dan drie keer meer kans gaf bij oudere vrouwen met tandvleesaandoeningen dan bij vrouwen zonder. Bovendien werd tandvleesaandoening in verband gebracht met een hoger risico op longkanker, galblaaskanker, melanoom en borstkanker, zo bleek uit de bevindingen. Deze bevindingen kunnen een nieuw doelwit vormen voor het testen van een interventie voor kankerpreventie — mondhygiëne en behandeling en preventie van tandvleesaandoeningen.

Roken

Borstkanker, longkanker en galblaaskanker werden in verband gebracht met een hoger risico bij vrouwen die rookten en tandvleesaandoeningen hadden. Bij de vrouwen die nooit rookten maar wel tandvleesaandoeningen hadden, werden andere kankersoorten, zoals melanoom, in verband gebracht met een hoger risico, aldus de onderzoekers. Hoewel tandvleesaandoeningen in verband zijn gebracht met hartaandoeningen, is de precieze reden waarom ze verband houden met een verhoogd risico op kanker nog niet bekend.

Meer onderzoek nodig

Er is gespeculeerd dat tandvleesaandoeningen een indicator kunnen zijn voor de algemene gezondheid. Er is echter een reële kans op lokale en systemische ontsteking als gevolg van bacteriën in de mondholte die andere plaatsen bereiken door inname of inademing, en bacteriën die de bloedbaan binnendringen via mondweefsel. Omdat deze studie geen directe oorzaak-en-gevolg relatie aantoont, zou een studie die specifiek gericht is op slechte mondhygiëne en het verband met kanker kunnen helpen bepalen wat de twee met elkaar in verband zou kunnen brengen, aldus de experts.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden