Weinig mensen kijken uit naar een bezoek aan de tandarts. Maar ernstige angst weerhoudt miljoenen mensen ervan de juiste preventieve zorg te zoeken. De gevolgen van dit probleem kunnen veel verder gaan dan tandpijn of verloren tanden. Tandvleesontsteking is een ernstige infectie die ook andere delen van het lichaam kan aantasten. Onderzoeken leggen nu een verband met ziekten als hartaandoeningen, beroertes en diabetes. Gelukkig zijn veel tandartsen speciaal opgeleid in het omgaan met angstige patiënten; er zijn verschillende methoden en behandelingen beschikbaar om de pijn te verminderen en de angst in de tandartsstoel te verlichten.

Oorzaken van angst voor de tandarts

Tussen 5% en 8% van de mensen vermijdt de tandarts uit angst. Een hoger percentage, misschien wel 20%, ervaart zoveel angst dat ze alleen naar de tandarts gaan als het echt nodig is.

Sommige tandartspraktijken zijn gespecialiseerd in angstige patiënten. In veel gevallen is de angst voor de tandarts het gevolg van een slechte ervaring bij de tandarts. Een ander deel heeft andere problemen waarbij angst voor de tandarts een onaangenaam neveneffect kan zijn, zoals verschillende stemmings- of angststoornissen, drugsgebruik, of posttraumatische stress bij oorlogsveteranen, slachtoffers van huiselijk geweld en slachtoffers van seksueel misbruik in de kindertijd. Angst voor tandartsen komt niet zozeer voort uit de ervaring van pijn, maar uit het gebrek aan controle dat patiënten ervaren in de tandartsstoel. Je ligt op je rug, een tandarts zweeft boven je, en hij brengt je in een situatie waarin je nauwelijks kunt praten of reageren. Dat maakt sommige mensen angstig omdat ze geen controle hebben.

Oplossingen door tandartsen

Toch creëren veel tandartsen onnodige angst bij patiënten omdat ze ervan uitgaan dat alle patiënten vergelijkbare pijndrempels hebben en op dezelfde manier met tandheelkundige ingrepen zullen omgaan. Als alle tandartsen veel zorgvuldiger met pijnbestrijding zouden omgaan, de tijd zouden nemen om zeker te weten dat patiënten zich op hun gemak voelen en niet door zouden gaan als ze zich niet op hun gemak voelen, dan zouden we minder fobieën creëren.

Ben je op zoek naar een goede tandarts die je gerust kan stellen en een prettige behandeling kan uitvoeren in de regio Amsterdam? Kijk dan op de website van Tandartsen Praktijk Amsterdam.

Pin It on Pinterest